Glacier National Park.
Door: Hans Goedhart.
Blijf op de hoogte en volg Hans
29 Augustus 2018 | Verenigde Staten, Kalispell
Vandaag hebben we een lange trip voor de boeg. Een kleine 550 km. Dit vanwege de bosbranden in het Glacier NP. De rit vanuit Kalispell naar het Apgar Visitor Center, de toegang tot het Park, is al zo'n 50 km. Vanwege de te verwachten reisafstand bij vertrek toch maar even de tank volgegooid. De reis gaat via de 2 langs Columbia Falls en Coram. Bij het Visitor Center aangekomen werden we te woord gestaan door een Ranger van minimaal 80 jaar oud. Een ware spraakwaterval. Leuke vent. Hij vertelde ons waar de bosbranden waren, en welke wegen waren afgesloten. Vanwege de branden waren we genoodzaakt 200 km om te rijden om die plekken te kunnen bewonderen die de Ranger had aangestipt. We hadden aangegeven dat we graag voor het donker weer in het hotel wilden zijn. Niet alle wegen zijn even goed berijdbaar, en er worden hele stukken opgeknapt en moet je over gravel. Dat is in het donker slecht zichtbaar. Zijn advies was om rechtsom te rijden, buiten het Park om, richting noorden over de 2. Via Walton richting Browning. Dit omdat de Going to the Sun Road is afgesloten. Vlak voor Browning zagen we nog grote kudde bisons. Via Saint Mary Visitor Center zijn we langs het Mary Lake gereden, langs enorm hoge bergen waar nog sneeuw op ligt. Iets verderop heb je de Jackson Glacier overlook. Een drukke halte plaats. Het eindpunt op deze route is de Logan Pass Center. Hier is het heel druk.Verder kun je niet vanwege de branden. Daarna zijn we doorgereden naar Many Glacier. De toegangsweg is aller belabberds. Onderweg zien we niet alleen mooie natuur en mooie bergen, maar ook een heel groot en bijzonder mooi hotel aan het water. Vanwege de schoonheid stoppen hier veel bezoekers om foto's te maken. Tegen half 4 besloten we om terug te rijden naar het hotel. Many Glacier was het meest noordelijke punt van onze reis. Helaas hebben we alleen maar bisons gezien en geen grizzlyberen en berggeiten.
Het Glacier Park ligt deels in Canada. We zijn vlak bij de grens. We zijn teruggereden over de 464 om wegwerkzaamheden te vermijden. Onderweg hebben we weer veel kruizen langs de weg gezien ter nagedachtenis aan de mensen die daar zijn omgekomen. Wat ook weer een grote indruk maakte waren de gigantisch lange goederentreinen die de bergen op moesten. Wat een power hebben de locomotieven. Bij terugkomst weer tanken omdat we morgen weer een lange rit hebben. Er gaat voor nog geen $25 in de tank. Wat een luxe. We hebben heel veel foto's gemaakt. Deze zetten we thuis op de website.
Gr., Hans